Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το πρόγραμμα των F-35 θα συνεχίσει να εξαρτάται από την τουρκική βιομηχανία για την παραγωγή βασικών εξαρτημάτων των μαχητικών αεροσκαφών έως το 2022, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Η Τουρκία εξακολουθεί να μην παραλαμβάνει τα F-35 μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία αλλά ο Mike Andrews, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υπενθύμισε την απόφαση που ελήφθη για την Τουρκία στα τέλη του 2019 “για να τιμήσει τις υπάρχουσες συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδεχτεί την παράδοση ανταλλακτικών που ήταν ήδη σε παραγωγή. ”

Ο Andrews πρόσθεσε ότι εναλλακτικές λύσεις “έχουν βρεθεί για όλα τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Τουρκία”.

Τουρκικές εταιρείες παράγουν περίπου 1000 από τα εξαρτήματα του F-35.

Eίναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση του αμερικανικού ΥΠΑΜ ότι η διακυβέρνηση Τραμπ «μαλάκωσε» την δέσμευσή της να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού μέχρι τον Μάρτιο του 2020 (κάτι που δεν έγινε τελικά) λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν γνωστές οι προχωρημένες ικανότητές του» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στις 17 Ιουλίου του 2019.

Αν και η Τουρκία έχει απαγορευθεί να αγοράσει το αεροπλάνο της Lockheed Martin Corp., ο αντισυνταγματάρχης Mike Andrews, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε: «Πάρθηκε μια απόφαση πέρσι να τιμήσουμε τις υπάρχουσες συμφωνίες και να αποδεχθούμε την παράδοση εξαρτημάτων που ήδη είχαν συμφωνηθεί βάση συμβολαίου για να αποφύγουμε κοστοβόρες και άχρηστες ποινικές ρήτρες».

Μέχρι τότε η Άγκυρα ακόμα αποχωρεί αλλά ακόμα μένει στο πρόγραμμα.

pronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here