Η κυβέρνηση του Λιβάνου αύξησε την Τρίτη την τιμή ενός καρβέλι 900 γραμμάρια μερικώς επιδοτούμενου ψωμιού σε 2.000 λίρες από την τιμή πριν από τον Οκτώβριο της κρίσης των 1.500 κιλών κατά την πρώτη τέτοια αλλαγή τιμών σε οκτώ χρόνια.
Η λίρα, η οποία είναι επίσημα συνδεδεμένη στα 1.500 στο δολάριο, έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας της από τον Οκτώβριο και τώρα διαπραγματεύεται σχεδόν στα 9.000 δολάρια στη μαύρη αγορά μετά από απότομες πτώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Από τον Οκτώβριο ο Λίβανος βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση που έχει δει τις επιχειρήσεις να κλείνουν και οι τιμές και η ανεργία να ανεβαίνουν.

Η κρίση θεωρείται ως η χειρότερη απειλή για τη σταθερότητά της μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Η υπερχρεωμένη χώρα έχει διατηρήσει έναν επίσημο νόμισμα δολαρίου 1,507,5, αλλά τα δολάρια σε αυτό το επίπεδο έχουν υπολογιστεί αποκλειστικά για τις εισαγωγές καυσίμων, φαρμάκων και σίτου.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν μεγάλες ουρές στα αρτοποιεία καθώς οι ιδιοκτήτες φούρνων σταμάτησαν να πωλούν το ψωμί τους σε καταστήματα, παραπονιζόμενοι ότι το κόστος παραγωγής τους είχε αυξηθεί λόγω της ταχείας υποτίμησης της αξίας της λίρας.

Τα αρτοποιεία απείλησαν επίσης να σταματήσουν τη διανομή ψωμιού, λέγοντας ότι έχαναν χρήματα.

Το επίπεδο ψωμί είναι βασικό φαγητό για την πλειονότητα του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή.

Ο Αλί Ιμπραήμ, επικεφαλής του Λιβανέζικου Φούρνου, δήλωσε στον Λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό LBC ότι η απόφαση θα έπρεπε «να είχε ληφθεί πριν από λίγο».

Η κρίση του ψωμιού προκάλεσε νέες κυβερνητικές διαδηλώσεις το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς οι διαδηλωτές μπλόκαραν τους κύριους αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη τη χώρα.

Θυμωμένοι διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους την Τρίτη στην καρδιά της πρωτεύουσας Βηρυτού, παραλύοντας την κυκλοφορία σε σποραδικές διαδηλώσεις για επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

reuters.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here