Δυστυχώς με λουκέτο απειλείται το «Μουσείο Παραμυθιού» στην Λευκωσία. Οι ιδρυτές και διαχειριστές του αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις αυξημένες ανάγκες και τα μηδαμινά έσοδα που προέκυψαν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει σε ενυπόγραφη ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του «Μουσείου Παραμυθιού» στο Facebook η Διευθύντριά του, Βίκυ Μπαλομένου, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, το κλείσιμο αποτελεί μάλλον το πιθανότερο σενάριο γι’ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία συγκέντρωνε κόσμο, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό αλλά και τουρίστες, με αφορμή την πιο γλυκιά από τις παιδικές μας αναμνήσεις: τα παραμύθια. 

Σημειώνεται ότι το «Μουσείο Παραμυθιού» δημιουργήθηκε αποκλειστικά με προσωπικά κονδύλια των ιδρυτών του και το όραμα να αποτελέσει έναν πραγματικά ζωντανό, πολύβουο χώρο δημιουργίας και ανάπτυξης του πολιτισμού. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, εξακολουθεί να συντηρείται από τους ιδρυτές του, με προσωπικές στερήσεις και εξοικονομήσεις.

Η αγάπη των παιδιών και του κόσμου, η απελευθέρωση της φαντασίας και της επινοητικότητας μικρών και μεγάλων, τα χαμόγελα και οι χαρούμενες παιδικές φωνές στις αίθουσές του, η ενθουσιώδης ανταπόκριση των επισκεπτών (κατοίκων της Κύπρου και τουριστών) που απολάμβαναν τον χώρο του «Μουσείου», τουλάχιστον όσο και τα παιδιά: αυτά λειτούργησαν ως μοναδική κινητήριος δύναμη, στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε το «Μουσείο Παραμυθιού» στην ζωή, όλα αυτά τα χρόνια.

“Δώσαμε ολόκληρο τον εαυτό μας, προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα ενός μουσείου, επί της ουσίας ανοικτού και σε δυναμική αλληλεπίδραση με την πόλη και τους επισκέπτες του, με βασικό σκοπό του την διάσωση και διάδοση της τέχνης του παραμυθιού και της αφήγησης, ενός, δηλαδή, από τους πιο πυρηνικούς τομείς της κυπριακής (αλλά και της πανανθρώπινης) άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς”, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση. 


Ακόμη και στην μακρά περίοδο της καραντίνας, που το «Μουσείο Παραμυθιού» ήταν υποχρεωτικά κλειστό, οι διαχειριστές του κατάφεραν να προσφέρουν χαμόγελο στα παιδιά, αναπτύσσοντας πολλαπλές δράσεις, όπως οι διαδικτυακές αναγνώσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβάζοντας το παραμύθι “Ο μικρός πρίγκιπας”.

Η κρίση του κορωνοϊού, ωστόσο, με την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του «Μουσείου Παραμυθιού», σύμφωνα με τους διαχειριστές, είναι το τελευταίο χτύπημα, αυτό που καθιστά αδύνατον να το στηρίξουν πλέον από οικονομικής άποψης.

“Με πόνο ψυχής βλέπουμε κάθε ελπίδα συνέχισης της λειτουργίας του να χάνεται, κάτι που μας πληγώνει βαθύτατα διότι είναι όνειρο ζωής για εμάς, που αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την τοπική κοινωνία -γονείς, παιδιά, μαθητές, εκπαιδευτικούς- ακόμη και από τους τουρίστες που επισκέπτονταν την πόλη μας και την Κύπρο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το «Μουσείο Παραμυθιού» δεν θα λειτουργήσει τον Ιούνιο”, αναφέρει η κα Μπαλομένου.
Εκείνο που αρκέστηκε, κλείνοντας, να αναφέρει είναι ότι το «Μουσείο Παραμυθιού» βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους φορείς, αναζητώντας τρόπους να διασωθεί.

“Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση. Εμείς, ως ιδρυτές του, δεν διεκδικούμε τίποτα. Είμαστε διατεθειμένοι να δωρίσουμε το Μουσείο σε κάποιον δημόσιο φορέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμότητα του και να συνεχίσει να επιτελεί το πολιτιστικό έργο του.Ελπίζουμε πραγματικά να βρεθεί ένας «μαγικός βοηθός» και να το στηρίξει!”, καταλήγει η ανακοίνωση.

sigmalive.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here