Η Linked Business αποτελεί μια startup εταιρεία τεχνολογίας προερχόμενη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η πλατφόρμα παρέχει όλα τα εργαλεία για να ανακαλύψει και να κατανοήσει κανείς με έξυπνο τρόπο τις τάσεις της αγοράς, τους δυνητικούς πελάτες και τον ανταγωνισμό που επικρατεί, να ενημερωθεί για επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους. Οι λειτουργίες και οι έξυπνες πληροφορίες της μπορούν να ενσωματωθούν στις εταιρικές εφαρμογές και στα συστήματα της εκάστοτε επιχείρησής για την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της αξιοπιστίας και της λειτουργικότητα τους. Κατέκτησε την 1η θέση στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας #NBGBusinessSeeds, από την Εθνική Τράπεζα. Η Linked Business μιλάει στο HOUSEof.NEWS και στην Mαριάννα Μανωλοπούλου για το εγχείρημα τους.

ΕΡ: Τι είναι Linked Business;

Είναι όλοι οι πελάτες των επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν πελάτες σε άλλες επιχειρήσεις. Μιλάμε για μια πλατφόρμα με big data και τεχνητή νοημοσύνη, η οποία σε καθημερινή βάση σκανάρει όλες τις ανοιχτές πηγές δεδομένων του ελληνικού δημοσίου:Επιμελητήρια της χώρας, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΕΣΠΑ, ΕΣΠΑ 1, ΕΣΠΑ 2, HORIZON κ.α  Το ζήτημα είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγει από αυτές τα καθαρίζει ακόμη και από ενδεχόμενα λάθη που έχουν προκύψει και από την καταχώρηση, τα ταξινομεί σε αγορές και  σχηματίζει ένα πλήρες report  για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Συνολικά, η πλατφόρμα μας έχει περίπου 720.000 επιχειρήσεις καταχωρημένες.

ΕΡ: Δηλαδή αν κάποια επιχείρηση θέλει να μάθει για κάποιο πρόγραμμα μπορεί να το μάθει μέσα από εσάς;

Νομίζω ότι θα το καταλάβετε λίγο καλύτερα με την επόμενη διάκριση. Τι σημαίνει ένα πλήρες report της επιχείρησης; Για κάθε επιχείρηση έχουμε την κύρια δραστηριότητα με την οποία ασχολείται, τις δευτερεύουσες, την ιδιοκτησία, όλο το επιχειρηματικό δίκτυο κάτω από την ιδιοκτησία, τα πρόσωπα κάτω από την εταιρία, εταιρίες κάτω από τα πρόσωπα και ενδεχομένως τα πρόσωπα και κάτω από αυτές τις εταιρίες, τη διοίκηση, τις αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση, αν έχει πάρει δημόσιο χρήμα και από που, αν χρωστάει στο δημόσιο, το τι οικονομικά αποτελέσματα έχει δημοσιεύσει συν τα τυπικά που έχουν όλοι στο μυαλό τους, ένα εταιρικό email και τηλέφωνο.

ΕΡ: Ποια είναι τα προϊόντα που δίνουν αυτό το report;

Το ένα προϊόν είναι το linked business ή το be, business to business με άλλα λόγια. Δηλαδή,  είμαι μια επιχείρηση η οποία έχει για πελάτες μου άλλες επιχειρήσεις π.χ πουλάω καφέ χονδρική οπότε χρειάζεται να γνωρίζω ποια είναι όλα τα καφέ της χώρας. Εμείς τα έχουμε. Δεν σημαίνει ότι έχουμε μόνο ότι υπάρχει τώρα  σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να τροφοδοτούμε και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τη στιγμή που ανοίγουν. Όσον αφορά τη στιγμή ας κάνουμε μια μικρή διευκρίνηση. Κάθε 5 του μηνός εγώ θέλω να ξέρω όλα τα καφέ που άνοιξαν το προηγούμενο μήνα. Ανοίξανε δεν σημαίνει που έχουν τραπεζοκαθίσματα σημαίνει κάναν έναρξη άρα εγώ είμαι εκεί και κάνω τις εμπορικές μου συμφωνίες πριν το «ανακαλύψει» κάποιος άλλος. Οποιοσδήποτε συνδυασμός από δραστηριότητα, γεωγραφία, εταιρικό τύπο και ηλικία επιχείρησης μπορεί να παράξει μια αγορά π.χ  γιατί φτιάχνω πώματα και θέλω όλα τα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος ή θέλω όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 50.000 που ανοίξανε στην Αττική από το 2018 και μετά. Για οποιονδήποτε τέτοιο συνδυαστικό ερώτημα εμείς έχουμε τα πάντα και το πιο σημαντικό από όλα.  Εμείς  όχι μόνο έχουμε  τα πάντα αλλά αυτά είναι και gdpr compliant δηλαδή επειδή προέρχονται από ανοιχτές πηγές του ελληνικού δημοσίου δεν παραβιάζουμε καθόλου προσωπικά δεδομένα. Είναι εξαρχής καθαρά προς χρήση από τον πελάτη.

ΕΡ: Oι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν δικά τους portfolio στην πλατφόρμα;

Υπάρχει μόνο εγγεγραμμένος πελάτης εμείς όλη την πληροφορία την έχουμε από ανοιχτές πηγές τις οποίες μάλιστα φτάνεις μέσα από την πλατφόρμα. Δεν είναι ότι ισχυρίζομαι ότι την έχω, εκεί που βρίσκεσαι κλικάρεις  και πηγαίνεις στην πηγή από την οποία το πήραμε.

ΕΡ: Πόσοι εγγεγραμμένοι χρήστες υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

Συνολικά έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στους δέκα πελάτες από τους οποίους κάποιοι είναι πολύ ηχηρά ονόματα, τα δυο από αυτά επειδή είμαστε στην υπογραφή της σύμβασης δεν μπορώ να σας τα πω. Ωστόσο αν μπείτε στο site μας θα δείτε να φιγουράρει η Loreal, η ΕΥΔΑΠ, το Ταμείο των μηχανικών κ.α πολλά. Ο ίδιος ο Δημόκριτος, του οποίου είμαστε παιδιά γιατί από το ερευνητικό κέντρο του προέκυψε και η συγκεκριμένη επιχείρηση.

ΕΡ: Πόσο καιρό λειτουργεί η επιχείρηση;

Έχει δυο χρόνια που έγινε η σύσταση της εταιρίας. Στην ουσία όμως το 2019 είναι που βγήκαμε στην αγορά.

ΕΡ: Η επισκεψιμότητα της πλατφόρμας ποια είναι μέχρι τώρα;

Η επισκεψιμότητα δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή διότι ακόμη δεν είναι πολύς ο κόσμος που έχει συνειδητοποιήσει καν ότι υπάρχουν αυτά τα δεδομένα και είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, τα πολύ μεγάλα ονόματα που έχουμε γράψει μέσα στο 2019 συν αυτά τα οποία θα ανακοινώσουμε άμεσα είναι αυτά που θα μας δώσουν τρομερό awareness.

ΕΡ: Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Η ομάδα αποτελείται από 6 developers, άτομα τα οποία έχουν ασχοληθεί ερευνητικά με δυο πολύ μεγάλα πιλοτικά την τελευταία δεκαετία μέσα στο Δημόκριτο και ο ιδρυτής  της εταιρίας και εγώ που ασχολούμαι με το κομμάτι του digital strategy  και των πωλήσεων.

ΕΡ: Προγραμματιστές βρήκατε εύκολα;

Ήτανε προγραμματιστές που χρησιμοποιήθηκαν  ούτως ή άλλως στα ερευνητικά σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι των δεδομένων οπότε βγήκε τελείως αβίαστα ότι το επόμενο βήμα ήταν να πάμε στην ουσία σε προϊόν.

ΕΡ: Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό  Καινοτομίας και Τεχνολογίας πώς το πήρατε, πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Το NBGBusinessSeeds, είναι ένας διαγωνισμός καινοτομίας και τεχνολογίας που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση από την Εθνική Τράπεζα και στων οποίων πέρυσι μπήκαμε και εμείς ως συμμετέχοντες. Προκριθήκαμε στην πρώτη φάση όπου από 331 προτάσεις συνολικά φτάσαμε στην εικοσάδα, η δεύτερη φάση ήταν η δεκάδα και στην τρίτη πλέον που κατακτήσαμε την πρώτη θέση.

ΕΡ: Συγχαρητήρια πώς νιώσατε γι αυτό το επίτευγμα;

Ήταν κάτι που το περιμέναμε δεδομένου του τι έχουμε φτιάξει ίσως είχαμε κάποιες αμφιβολίες γιατί κάποιοι από την δεκάδα είχαν σηκώσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις οπότε αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ τους. Σε επίπεδο όμως του τι έχουμε πετύχει και πόσο πρωτοποριακό είναι αυτό  ακόμη και για τα παγκόσμια δεδομένα όχι. Αν δεν λαμβάναμε υπόψιν άλλο παράγοντα εμείς θα το περιμέναμε.

Θα θέλαμε να  σας ευχαριστήσουμε πολύ  για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε στο HOUSEof.NEWS. Σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επαγγελματική επιτυχία!

Για να μάθετε περισσότερα για την επιχείρηση επισκεφτείτε το

site:  https://www.linkedbusiness.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/LBPlatform/

Email: info@linkedbusiness.gr

Προηγούμενο άρθροΣτουρνάρας: Η πρόταση της Κομισιόν αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροTEST4U: Σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με την Κnowledge Pillars για την προώθηση του στο εξωτερικό
Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου
Η Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου, είναι 22 ετών και γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι νηπιαγωγός. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών και εθελοντικά και εμψυχωτικά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενώ επιμορφώνεται συνεχώς στο τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Ανήκε στην συντακτική ομάδα του Πηγή Παιδείας. Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ταξίδια, το θέατρο, η προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής και εκτιμά την συνεχή ποιοτική επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο της. Ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει. Ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των συνεντεύξεων ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από άτομα όπως η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Μάνος Κοντολέων, κ.α ονόματα του εκπαιδευτικού και συγγραφικού χώρου. Για αυτήν «Η γνώση είναι η πιο δημοκρατική πηγή δύναμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here