Η Δέσποινα Φίλιου είναι συγγραφέας παιδικού βιβλίου-παραμυθιού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελασσόνα, αλλά ζει στην Αθήνα. Σπούδασε λογιστική και διαχείριση Η/Υ. Έχει παρακολουθήσει πρακτικό ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο, για τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.

Το συγγραφικό της έργο, μετρά δέκα οχτώ παραμύθια και τρία διηγήματα. Έχει λάβει μέρος με βιβλία της στη «Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης» και στη «Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης». Επίσης έχει δώσει αρκετές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές  συνεντεύξεις. Παρουσιάσεις των παραμυθιών της πραγματοποιήθηκαν σε βιβλιοθήκες, παιδικούς σταθμούς  σχολεία  και νηπιαγωγεία. Βραβεύτηκε από τον «Όμιλο για την UNESCO  Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος» για τα παραμύθια της «Το μαγικό σπιτάκι του ήλιου» (Γ’ Βραβείο, Έτος 2018) και «Το όνειρο μιας μπαλαρίνας» Νεανικό διήγημα ( Β’ Βραβείο, Έτος 2019).

Έχετε εκδώσει 13 παιδικά παραμύθια. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε ξανά και ξανά;

Ξεκινάει από την αγάπη μου για τα παιδιά και την ανάγκη μου, να προσφέρω σ’ αυτά γέλιο μέσα από τις αστείες ιστοριούλες μου και συγχρόνως να διδάσκονται μηνύματα που θα βοηθήσουν στην πνευματική τους ανάπτυξη αλλά και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να ξεκινήσετε να γράφετε;

Κίνητρο μου ήταν και είναι η ανάγκη μου να καταθέτω το συναίσθημα μου- όποιο και αν είναι αυτό- σε ένα άψυχο χαρτί και να το εκδηλώνω μέσω των φανταστικών μου ηρώων, δίνοντας τους ψυχή-ζωή.

Έχετε παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα;

Έχω παρακολουθήσει μαθήματα λογοτεχνικής γραφής. Αν και πιστεύω ότι η συγγραφή βιβλίων δεν διδάσκεται και δεν σπουδάζεται. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί το έκανα; Το έκανα για εμπειρία, για να βεβαιωθώ ότι όντως δεν διδάσκεται. Ίσως μαθαίνεις κάποιους τρόπους-τεχνικές, για τη συγγραφή. Όμως τη φαντασία και τις ιδέες δεν μπορεί να σου τις διδάξει κανείς. Η φαντασία ενός συγγραφέα καλπάζει. Ποιος μπορεί να τη δαμάσει και να τη βάλει σε καλούπια και να γράφει βάση σχεδίου και προγραμματισμού;

Κάθε παραμύθι σας είναι και ένα ηθικό δίδαγμα τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς. Έχετε ασχοληθεί με το bullying, τον εθελοντισμό, τις σχέσεις νύφης- πεθεράς. Με ποιο κριτήριο επιλέγεται τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε σε κάθε σας παραμύθι;

Συγκεκριμένο κριτήριο δεν έχω. Απλά σκέφτομαι θέματα που θα είναι ωφέλιμα για τα παιδιά. Έτσι τους φανταστικούς ήρωες μου, τους κάνω καθημερινούς ανθρώπους ώστε το παιδί να ταυτιστεί με το ήρωα και να διδαχτεί απ’ αυτόν.

Είχατε την πολύ όμορφή ιδέα να κάνετε παραμύθι ιστορίες καθημερινών παιδιών. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Αυτό ξεκίνησε όταν ένα φιλικό μου ζευγάρι, βάφτιζε το αγοράκι τους και μου ζήτησαν την άδεια να κάνουν ένα παραμύθι μου, πρόσκληση. Συγκεκριμένα το παραμύθι  «Ο Μαστιχοδεντράκης» μιας και η βάφτιση ήταν στη Χίο. Ενθουσιάστηκα απ’ την πρωτότυπη ιδέα τους. Πράγματι το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Ολόκληρο το παραμύθι σε μία πρόσκληση. Αν και ήταν φυσικά σε μικρότερη διάσταση, παρέμενε ευανάγνωστο. Ήταν δεμένο με κορδελάκι που είχε μέσα κουφέτα και καρτελάκι με τα σχετικά της βάφτισης!! Έτσι άρχισε να δουλεύει στο μυαλό μου η ιδέα να γίνονται τα παραμύθια μου πρόσκληση για βάφτιση. Όμως ήταν μια ιδέα η οποία εξελίχθηκε. Πλέον γράφω παραμύθι με ήρωα το ίδιο το παιδάκι, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρόσκληση σε βάφτιση. Ενθύμιο για μια ζωή!!

Κάθε παραμύθι αποτελεί μια ολοκληρωμένη δουλειά με την δική σας υπογραφή. Η ιστορία, η εικονογράφηση, το dvd, οι στίχοι και σπαζοκεφαλιές αποτελούν αναπόσπαστα μέρη των βιβλίων σας την ώρα που άλλοι συγγραφείς αρκούνται μόνο στην ανάπτυξη της ιστορίας. Ποιος ήταν ο λόγος για να δημιουργήσετε τέτοιες δουλειές;

Ένα παραμύθι που είναι πολύπλευρο στα παιδιά φαίνεται ελκυστικό. Μόνο η αφήγηση ίσως τα κουράζει. Θέλουν να δουν το παραμύθι σαν παιχνίδι. Τους δίνεται αυτή η δυνατότητα με τις σπαζοκεφαλιές. Κινεί την περιέργεια τους το μίνι σταυρόλεξο, που υπάρχει σε κάποια απ’ τα παραμύθια μου. Η προσπάθεια να λύσουν τα αινίγματα που υπάρχουν για παράδειγμα στο παραμύθι «Ο Φιφίκος στο σχολείο» τους δίνει χαρά. Αινίγματα δικής μου έμπνευσης. Όλα αυτά τους διασκεδάζουν γιατί το βλέπουν ως παιχνίδι. Το τραγουδάκι που υπάρχει σε κάθε μου παραμύθι, τους βοηθάει να θυμούνται καλύτερα το νόημα του παραμυθιού.

Πόσο χρόνο σας παίρνει η ολοκλήρωση ενός βιβλίου;

Εξαρτάται από το χρόνο που μπορώ να διαθέσω. Συνήθως παίρνει περίπου τρεις μήνες.

Ο κόσμος διαρκώς αλλάζει και τυποποιείται. Ο υλισμός και η τεχνολογία κυριαρχούν ενώ το συναίσθημα και η προσφορά φθίνουν. Οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από μεγάλη κρίση ενώ ο χώρος για φαντασία και δημιουργία συρρικνώνεται. Μπορούν τα παραμύθια να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα; Και αν ναι πώς;

Τα παραμύθι και γενικότερα το βιβλίο μπορούν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και μας βοηθούν να χτίσουμε καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις. Καλλιεργούν ευγένεια ψυχής.

Στην εποχή μας το ebook έρχεται να αντικαταστήσει το τυπωμένο βιβλίο. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Είναι μια σημαντική εξέλιξη στο χώρο του βιβλίου, πιο οικονομική και για το συγγραφέα αλλά και τον αναγνώστη. Όμως δεν πρέπει αυτή η εξέλιξη να ακυρώσει το τυπωμένο βιβλίο. Η επαφή με το χαρτί και το βιβλίο είναι άλλη αίσθηση!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πολλά και σχέδια και όνειρα. Θα μου επιτρέψετε όμως προς το παρόν να είναι το μυστικό μου! Οι λατρεμένοι μικροί μου αλλά και μεγάλοι αναγνώστες μπορούν να ενημερώνονται  ως εξής:

Mπαίνοντας στη σελίδα μου στο Facebook «Ιστοριούλες» ή μέσω του προσωπικού μου προφίλ Δέσποινα Φίλιου

Στον νέο μου ιστότοπο www.despoinafiliou.wordpress.com

Mail: meleniadepi@yahoo.grστο τηλέφωνο 6934776847- 6975835185

Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα Δέσποινα Φίλιου για την συνέντευξη που παραχώρησε στο www.houseof.news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here