Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) πρόκειται για την πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 από 12 φιλόδοξους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Ιατρικής και Βιολογίας. Στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά projects: το «Aeronautics», το «Rocketry» και τον νανοδορυφόρο «AcubeSAT». Η A.S.A.T μιλά για το επιστημονικό της έργο στο HOUSEof.NEWS και στην Μαριάννα Μανωλοπούλου.

Ασβεστάς Δημήτριος, Πρόεδρος ASAT

ΕΡ: Πώς αποφασίσατε την υλοποίηση των project AERONAUTICS, Rocketry, CubeSat και ποια ήταν τα κίνητρα της ομάδας σας;

Ασβεστάς Δημήτριος, Πρόεδρος ASAT: Το 2015 τα ιδρυτικά μέλη της ASAT είχαν μάθει για τις δράσεις του καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Κύρου Υάκινθου ως προς την κατασκευή του πρώτου UAV του ΑΠΘ και έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την δική τους προσπάθεια στην κατασκευή του πρώτου μη επανδρωμένου αεροχήματος, κατασκευασμένο από φοιτητές με την υποστήριξη του καθηγητή. Το Project Aeronautics αποτέλεσε το πρώτο πεδίο ενδιαφέροντος της ASAT, η ενασχόληση δηλαδή με την αεροναυπηγική και ήταν το Project, το οποίο ξεκίνησε αυτό το ξεχωριστό μας εγχείρημα. Ένα έτος έπειτα της ιδρύσεως της ομάδας, δημιουργήθηκε το Project CubeSat με σκοπό την ενασχόληση της ομάδας με τον τομέα της διαστημικής καθώς επίσης, γνωρίζαμε και για το πρόγραμμα του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) FlyYourSatellite! Ένα εξάμηνο αργότερα, ακολούθησε η ένταξη του Project Rocketry στο ενεργητικό της ομάδας μας με στόχο την ενασχόληση με τον τομέα της πυραυλικής αλλά και την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού πυραύλου κατασκευασμένου από φοιτητές. Το κύριο κίνητρο της ASAT αποτελεί η διάδοση της αεροναυπηγικής και διαστημικής προς την φοιτητική κοινότητα αλλά και η έμπρακτη εφαρμογή των γνώσεων του πανεπιστημίου ως προς τον τομέα του Aerospace.

EΡ: Ποια είναι τα σχέδια και οι προκλήσεις της ομάδας σας για φέτος;

Ασβ. Δημ.: Για την φετινή χρονιά έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του νέου μας μη επανδρωμένου οχήματος και αναμένει η κατασκευή του. Παράλληλα εκκρεμεί η εκτόξευση του πυραύλου Hyperion αλλά και η ολοκλήρωση της κριτικής εξέτασης της μελέτης του νανοδορυφόρου.

ΕΡ: Η ομάδα σας αποτελείται από αρκετούς προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, πώς επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία και ο συντονισμός των υποομάδων για την επίτευξη του αποτελέσματος όλα αυτά τα χρόνια;

Ασβ. Δημ: Η ομάδα μας αριθμεί πλέον πάνω από 80 ενεργά μέλη και όπως πολλοί άλλοι οργανισμοί έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή και σωστή λειτουργία. Στο συμβούλιο αυτό εμπεριέχεται ο Πρόεδρος της ομάδας, ο Project Leader του Aeronautics, ο Project Leader του Rocketry, ο Project Leader του CubeSat  και ο Επικεφαλής του Marketing. Επίσης εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της ASAT έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος (Δρ. Παναγιώτου Περικλής). Ο τρόπος λοιπόν που επιτυγχάνεται μία ομαλή λειτουργία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κλίματος συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ όλων των μελών και κατά κύριο λόγο μεταξύ των μελών του ΔΣ. Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί η σωστή εποπτεία όλων των διαδικασιών προκειμένου να συμβαδίζουν όλες οι μελέτες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών. Τέλος, η σωστή διαχείριση προβλημάτων εντός της ομάδας εξασφαλίζει την αποφυγή δυσμενών καταστάσεων και την επανάληψη αυτών. Ως προς όλα τα παραπάνω η ομάδα μας έχει υιοθετήσει αρκετά λογισμικά για την παρακολούθηση της προόδου, την επικοινωνία εντός συγκεκριμένου περιβάλλοντος, τα συχνά meetings ώστε να γίνεται επιπλέον συζήτηση επί των θεμάτων προς επίλυση, τα progress reports αλλά και την συμμετοχή της ομάδας σε αντίστοιχα σεμινάρια προκειμένου να βελτιωθούν όλα τα μέλη σε αυτό το κομμάτι.

ΕΡ: Τον Αύγουστο του 2019 συμμετείχατε με δύο αεροχήματα στον διαγωνισμό «Air Cargo Challenge» 2019, κατακτώντας την 1η και τη 2η θέση ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές και την 10η και 12ηθέση ανάμεσα σε ομάδες απ’ όλον τον κόσμο. Πώς αισθανθήκατε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων;

Αντωνίου Σπύρος, Project Leader Aeronautics: Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν μια τεράστια στιγμή χαράς, η οποία διαδέχτηκε την ένταση της εμπειρίας του διαγωνισμού και της προετοιμασίας του. Αρχικά, η χαρά δημιουργήθηκε καθώς η επίτευξη μιας θέσης στην δεκάδα και η διατήρησης της πρώτης μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών ήταν οι βασικότεροι στόχοι τους οποίους είχαμε θέσει κατά την έναρξη της προετοιμασίας μας. Ένας ακόμα λόγος να είμαστε χαρούμενοι ήταν το γεγονός πως καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της απροσδόκητης πτώσης του δεύτερου αεροχήματός μας την προτελευταία μέρα του διαγωνισμού, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η προσπάθεια όλων των μελών της ομάδας που ξενύχτησαν για να επισκευάσουν το αερόχημα και η επίτευξη ανταγωνιστικών χρόνων την τελευταία μέρα, οδήγησε στην εξασφάλιση της θέσης αυτής, ικανοποιώντας όλους όσους δούλεψαν για να καταφέρει το αερόχημα να πετάξει, ενώ παράλληλα μας κατέστησαν ως μια από τις αξιοσημείωτες συμμετοχές του διαγωνισμού.

EΡ: Η ASAT συμμετέχει στο project Folding@home με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19. Ποια είναι η δράση που έχετε αναλάβει  στο project και τι περιλαμβάνει;

Ασβ. Δημ: Το Folding @ home είναι ένα Project το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεντρώνεται στην έρευνα για ασθένειες. Η συμμετοχή στο F@H αποτέλεσε μία πρωτοβουλία της ομάδας μας προκειμένου να υποστηρίξει την έρευνα προς την αντιμετώπιση του Covid – 19 και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινήσαμε από τις 15 Μαρτίου να προσφέρουμε την υπολογιστική ισχύ τόσο των υπολογιστών της ομάδας όσο και των προσωπικών μας υπολογιστών στα πλαίσια του Folding@home. Το λογισμικό Folding @ home επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται την αχρησιμοποίητη επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή τους έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες προσομοίωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιοί σαν τον Covid-19.


Μπέλλος Αλέξανδρος, Project Leader Rocketry

ΕΡ: Συνεχίζεται η προετοιμασία σας για το ‘Spaceport America Cup 2021’ στον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο;

Μπέλλος Αλέξανδρος, Project Leader Rocketry: Η προετοιμασία της ομάδας μας για το Spaceport America Cup, συνεχίζεται κανονικά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον πύραυλο Hyperion, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, και τους επόμενους μήνες ακολουθεί και ο νέος μας πύραυλος με ονομασία Pegasus. Στόχος μας είναι η επιτυχής εκτόξευση και των δύο, με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση όλων των συστημάτων λειτουργίας προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή μας ώστε να τα εφαρμόσουμε στο τελικό μοντέλο που θα διαγωνιστεί το 2021.

Όλα τα μέλη δουλεύουν συνεχώς για την επίτευξη του στόχου μας και προχωράνε το Rocketry ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Έχει ήδη ξεκινήσει η σχεδίαση του πρώτου κινητήρα στερεού προωθητικού, εξολοκλήρου από εμάς, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε πυραύλους που στοχεύουν στον διαγωνισμό ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσουμε τεχνολογίες όπως τα air brakes, το roll control και το trajectory analysis, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον υψομετρικό στόχο που ορίζει το Spaceport America Cup.

ΕΡ: Αναμένεται να εκτοξευτεί στο διάστημα στα τέλη του 2022 ο νανοδορυφόρος  σας τύπου «AcubeSat».  Συγχαρητήρια αρχικά για το σπουδαίο σας κατόρθωμα!Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό.


Στούπης Δημήτριος, Project Leader CubeSat

Στούπης Δημήτριος, Project Leader CubeSat:Ο νανοδορυφόρος που σχεδιάζει και πρόκειται να τεστάρει και να κατασκευάσει η ομάδα ASAT ονομάζεται “AcubeSAT”. Πρόκειται για ένα νανοδορυφόρο που αποτελείται από 3 unit, όπου το κάθε unit έχει διαστάσεις 10x10x10 cm. Σκοπός της αποστολής είναι η μελέτη της επίδρασης των συνθηκών του διαστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Αξιοποιώντας ζυμομύκητες, καθώς  φέρουν ορισμένα γονίδια παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου, ευελπιστούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις της παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα. Η αποστολή μας θα αποτελέσει την πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή με βιολογικό πείραμα. Στην παρούσα φάση έχουμε επιλεχθεί και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Fly Your Satellite! 3 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μέσω του οποίου μας παρέχεται αμέριστη τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση καθώς καλύπτονται και τα έξοδα της εκτόξευσης. Ευελπιστούμε ότι με το έργο μας θα είμαστε αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης και για επόμενες αποστολές τέτοιου είδους και όχι μόνο, καθώς και ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε έχοντας όλα μας τα σχέδια και δεδομένα διαθέσιμα ελευθέρα στο ευρύ κοινό.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι asat-3.jpg

ΕΡ: «Άλλωστε, πώς στον κόσμο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα επιτυχίας αν η αποτυχία δεν της έχει πρoηγηθεί;». Ποιες δυσκολίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα σας την φετινή χρονιά και πώς τις διαχειριστήκατε;

Ασβ. Δημ: Η φετινή χρονιά αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση λόγω των εξαιρετικά απρόσμενων συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα με την εμφάνιση του Covid – 19. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, όλες οι διαδικασίες δοκιμών και κατασκευής πάγωσαν καθώς επίσης υπήρξε μεγάλο πρόβλημα ως προς την παραλαβή παραγγελιών εξωτερικού. Παρόλα αυτά, το δυναμικό της ομάδα μας δεν πτοήθηκε και συνέχισε την δουλειά από απομακρυσμένο πλέον περιβάλλον με τις μελέτες όλων των Project να προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η κατασκευή επρόκειτο να συνεχιστεί κανονικά έπειτα της άρσης της καραντίνας και επομένως αναμένουμε τις δοκιμές, οι οποίες θα αναδείξουν την επιτυχία του σχεδιασμού μας.

ΕΡ: H oμάδα σας συνεργάζεται με πολύ γνωστές εταιρίες, πώς το κατορθώσατε αυτό και κατά πόσο έχουν συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της φετινής ομάδας;


Πασσαλή Παναγιώτα, Head of Marketing

Πασσαλή Παναγιώτα, Head of Marketing: Αρχικά, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως χωρίς την αμέριστη στήριξη των χορηγών μας τίποτα από όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα δεν θα ήταν πραγματικότητα. Μπορώ να ομολογήσω πως δεν ήταν πάντα εύκολο και πολλές φορές ήρθαμε αντιμέτωποι με απορρίψεις, ωστόσο, οι στόχοι μας στάθηκαν πολύ μεγαλύτεροι και δεν σταματήσαμε στιγμή να προσπαθούμε για αυτούς. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, βρέθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι πίστεψαν στο όραμα και τα όνειρα μας και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να τα καταφέρουμε, με την παροχή τόσο οικονομικής ενίσχυσης όσο και τεχνογνωσίας, γι’ αυτό και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε πολύ. Κάθε επιτυχία της ομάδας μας είτε μεγάλη είτε μικρή κρύβει μέσα της την στήριξη όλων αυτών των εταιριών και η προσπάθεια να πείσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να πιστέψουν στο όραμα μας αποτελεί πάντα ένα κίνητρο για εμάς.

Η ομάδα A.S.A.T με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα

ΕΡ: Ποιο αποτελεί για εσάς το μεγαλύτερο όνειρο των μελών της ASAT; Πώς θα θέλατε να δείτε την εξέλιξη της πέρα από τους διαγωνισμούς;

Ασβ. Δημ: Καθώς ολοκληρώνονται τα περισσότερα τμήματα, η ASAT θέτει νέους στόχους και σχέδια για την επόμενη χρονιά. Οι διαγωνισμοί αποτελούν μια πολύ καλή πλατφόρμα διάδοσης της επιστημονικής δουλειάς μας. Όμως οι βλέψεις και οι στόχοι μας, δεν μένουν εκεί. Πλέον συμμετέχουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΟΔ και αυτό μας δίνει μία μεγάλη ευκαιρία ώστε να εξελίξουμε και να αυξήσουμε το πεδίο μελέτης μας ως προς την αεροναυπηγική και το διάστημα. Επιπρόσθετα, έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από ερευνητικά πεδία ως προς το αντικείμενο μελέτης των Projects προκειμένου να παράγουν έργο ως προς την επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία αλλά και την βιομηχανία.

ΕΡ: Θα θέλατε να κλείσουμε με το μότο που χαρακτηρίζει την ομάδα σας;

Πασ. Παναγ.: Όσοι ακολουθούν τις δράσεις της ομάδας μας θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι το moto μας είναι: Dream it, Build it, Fly it και έτσι, έχει πορευθεί και όλη η ομάδα μας. Η αεροδιαστημική είναι ένας κλάδος που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί, θέτουμε στόχους για ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών και δουλεύουμε σκληρά για να τους κάνουμε πράξη.

Ασβεστάς Δημήτριος : Φοιτητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, μέλος ASAT από το 2017

Αντωνίου Σπύρος : Φοιτητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, μέλος ASAT από το 2017

Μπέλλος Αλέξανδρος : Φοιτητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, μέλος ASAT από το 2018

Στούπης Δημήτριος : Φοιτητής Τμήματος Φυσικής, μέλος ASAT από το 2017

Πασσαλή Παναγιώτα : Φοιτήτρια Τμήματος Χημικών Μηχανικών, μέλος ASAT από το 2018

Θα θέλαμε να  σας ευχαριστήσουμε πολύ  για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε στο HOUSE OF NEWS και εγώ προσωπικά για το χρόνο σας και την προθυμία σας. Σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επαγγελματική επιτυχία, να συνεχίσετε να βάζετε το δικό σας “λιθαράκι” στον επιστημονικό και αεροδιαστημικό χώρο. Καλή συνέχεια στους ερχόμενους διαγωνισμούς σας.

Για να μάθετε περισσότερα για την ομάδα και το ερευνητικό τους έργο επισκεφτείτε το

site: https://asat.gr/

Καθώς και τα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/ASATeuroavia/

Instagram: https://www.instagram.com/asat_auth/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/aristotle-space-&-aeronautics-team/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCNWNUPpKL_CeEpXh4czki2g

Προηγούμενο άρθροΟ κορωνοϊός απειλεί με εξαφάνιση τους ιθαγενείς της Βραζιλίας
Επόμενο άρθροThe Independent: Οι New York Times αφιερώνουν ολόκληρo τo εξώφυλλο τους στα ονόματα των θυμάτων κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τις 100.000
Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου
Η Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου, είναι 22 ετών και γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι νηπιαγωγός. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών και εθελοντικά και εμψυχωτικά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενώ επιμορφώνεται συνεχώς στο τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Ανήκε στην συντακτική ομάδα του Πηγή Παιδείας. Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ταξίδια, το θέατρο, η προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής και εκτιμά την συνεχή ποιοτική επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο της. Ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει. Ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των συνεντεύξεων ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από άτομα όπως η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Μάνος Κοντολέων, κ.α ονόματα του εκπαιδευτικού και συγγραφικού χώρου. Για αυτήν «Η γνώση είναι η πιο δημοκρατική πηγή δύναμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here