Ένας δικαστής στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια επέτρεψε σε μια εταιρεία διάσωσης να ανακτήσει τη συσκευή τηλεγραφίας που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή κλήσεων κινδύνου από τον Τιτανικό.

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η δικαστική αρχή των ΗΠΑ Ρεμπέκα Μπιτς Σμιθ αναγνώρισε την ιστορική και πολιτιστική σημασία του ασύρματου τηλεγράφου Macroni, ανέφερε η Fox News την Τετάρτη

Συμφώνησε ότι το μηχάνημα θα μπορούσε σύντομα να χαθεί για πάντα λόγω της ταχείας επιδείνωσης του ναυαγίου.

Ο δικαστής είπε ότι η ανάκτηση του μηχανήματος “θα συμβάλει στην κληρονομιά που άφησε η ανεξίτηλη απώλεια του Τιτανικού, εκείνων που επέζησαν και εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.”

Το υπερωκεάνιο, με κατεύθυνση προς τη Νέα Υόρκη από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας, βυθίστηκε αφού έπεσε σε παγόβουνο στις 14 Απριλίου 1912, σκοτώνοντας πάνω από 1.500 από τους 2.228 επιβάτες και το πλήρωμα.

Παρά την έγκριση του δικαστηρίου, η RMS Titanic Inc., η εταιρεία με αποκλειστικά δικαιώματα διάσωσης για τον Τιτανικό, αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση καθώς σκοπεύει να εισέλθει στο ναυάγιο.

Η Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση είπε ότι ο τηλεγράφος πιθανότατα περιβάλλεται «από τα θνητά υπολείμματα περισσότερων από 1.500 ανθρώπων» και πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο.

Η EYOS Expeditions, η οποία οδήγησε μια αποστολή στον ιστότοπο των ναυαγίων το 2019, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την αποστολή ανάκτησης νωρίτερα αυτό το έτος.

Η RMS Titanic Inc., ωστόσο, υπερασπίστηκε τη θέση της σε δήλωση προς την Fox News.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να μοιραζόμαστε την κληρονομιά του Πλοίου και των επιβατών της με το κοινό», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Bretton Hunchak.

«Χωρίς την ανάκτηση, τη συντήρηση και την εμφάνιση αυτών των αντικειμένων, η ικανότητα απόκτησης από πρώτο χέρι πρόσθετων σημαντικών ιστορικών αντικειμένων θα περιοριζόταν μόνο σε μια αποκλειστική ομάδα, εκείνους που έχουν το προνόμιο και τα οικονομικά μέσα για να ταξιδέψουν στον ιστότοπο των ναυαγίων».

Είπε ότι η ανάκτηση του τηλεγραφικού μηχανήματος ήταν μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος προσέγγισης για τα σχολεία.

«Εργαζόμαστε επιμελώς με πολλές σχολικές περιοχές για να προσφέρουμε τόσο τα δεδομένα όσο και την εμπειρία μας στους μαθητές, ώστε να μπορούν να είναι μέρος της ιστορίας και να ακολουθούν καθώς προσπαθούμε να κάνουμε αυτήν την πολύπλοκη ανάκαμψη», είπε.

anadolu.com.tr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here