H start up “Photostick Analytics” αποτελείται από πέντε μέλη: την Ελένη Μακαρωνά, τον Αλέξανδρο Σαλαπάτα, τον Κωνσταντίνο Μισιακό, τον Σωτήριο Κακαμπάκο και  την Παναγιώτα Πέτρου. Απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας EIT Food Demo Day στην 84η ΔΕΘ  με ένα νέο τεχνολογικό σύστημα που μπορεί να εντοπίζει κρούσματα νοθείας και επιμολύνσεων στα τρόφιμα. Η κ. Μακαρωνά μιλάει  στο HOUSEof.NEWS και στην Mαριάννα Μανωλοπούλου για το εγχείρημα τους.

EΡ: Τι είναι το Photostick Analytics;

Είναι μια εταιρία στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η οποία έχει συσταθεί από ερευνητές που δουλεύουν στο Δημόκριτο και αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα πάνω από 20 χρόνια ερευνών  και συνεργασίας που έχουμε πάνω στους βιοαισθητήρες.

ΕΡ: Μπορείτε να μας το αναλύσετε περισσότερο;

Φυσικά, η  λογική  μας είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε αισθητήρες, οι οποίοι θα είναι τόσο απλοί  στη χρήση όσο ένα τεστ εγκυμοσύνης. Δηλαδή, με μερικές σταγόνες δείγματος που θα έχουν όμως την ακρίβεια ενός περίπλοκου εργαστηριακού μηχανήματος και που χρησιμεύουν αυτοί; Στην ανίχνευση νοθείας ή  επιμόλυνσης τροφών σε όλα  τα στάδια της τροφικής αλυσίδας δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να φτάσει η παρτίδα σε ένα εργοστάσιο για να ελεγχθεί από ένα περίεργο και περίπλοκο μηχάνημα αλλά θα μπορούμε να έχουμε πολύ ακριβής και γρήγορες απαντήσεις  ακόμη και στο πεδίο και στα σημεία συλλογής.

ΕΡ: Πολύ ενδιαφέρον αυτό πόσο καιρό ασχολείστε με αυτή τη start up;

Η start up μόλις ιδρύεται είναι στα σπάργανα της. Αυτό το βραβείο θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε  αρχικά να καλύψουμε τα πρώτα της έξοδα, είναι όμως και επιστέγασμα ερευνών πάνω από 20 χρόνια κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του οπτικού βιοαισθήτηρα, ο οποίος αν και απλός στην χρήση είναι πολύπλοκος στη μελέτη  και στην αρχή λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, βασίζεται σε φωτονικά  κυκλώματα και στην τεχνολογία με την οποία κατασκευάζονται τα τσιπάκια του τηλεφώνου σας.

ΕΡ: Αυτό στηρίζεται ουσιαστικά και στο ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος;

Έχει υποστηριχτεί κατά καιρούς από διάφορα ερευνητικά προγράμματα κυρίως ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά. Tο τσιπάκι όμως, τα τελευταία χρόνια το έχουμε χρηματοδοτήσει μόνοι μας όπως μπορούμε είναι δηλαδή, αποτέλεσμα των πρόσφατων ερευνών μας τα τελευταία δυο χρόνια.

ΕΡ: Άρα το τσιπάκι δεν είναι ακόμη έτοιμο προς χρήση;

Αναζητούμε επενδυτές ώστε να μπορέσουμε να  το μεταφέρουμε στην αγορά.  Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ένα λειτουργικό πρότυπο όπως επίσης,  έχουμε συνεννοηθεί και με εταιρίες που ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν καθώς και αναλυτικά εργαστήρια.Ευελπιστούμε πολύ γρήγορα να έχουμε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

ΕΡ: Τι λέει το business plan σας;

Το business plan λέει ότι αν πετύχουμε το ύψος της χρηματοδότησης στο οποίο προσδοκούμε  είναι ότι στους 18 μήνες θα έχουμε πετύχει τη πρώτη μας πώληση. Από εκεί και πέρα θα  πρέπει να κάνουμε ένα δεύτερο γύρο χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να περάσουμε στη μαζική παραγωγή και ευελπιστούμε σε 3,5 χρόνια να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλώσει τόσο  ώστε να μεταφερθούμε σε δικό μας χώρο και τα πρώτα 10, 20 τεμάχια να γίνονται στο Δημόκριτο, αυτό μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

ΕΡ: Είναι ενήμερη η αγορά για το συγκεκριμένο τεχνολογικό σύστημα, σας το έχουν ζητήσει;

Όχι μόνο  είναι ενήμερη πρώτα έχουμε συζητήσει με τη βιομηχανία τροφίμων για να δούμε τις ανάγκες τους και πάνω σε αυτές έχουμε βασίσει όλο το σχεδιασμό. Υπάρχει έτοιμη η αγορά και το υπόβαθρο και ο στόχος μας είναι να καλύψουμε υπαρκτές ανάγκες  όχι να βγάλουμε δηλαδή μια άλλη δημοσίευση.

Είναι πολύ χρήσιμο να μπορείς να προβλέπεις σε πρωταρχικό στάδιο αν υπάρχει κρούσμα νοθείας σε ένα τρόφιμο.

Ακριβώς γιατί επιταχύνει πάρα πολύ το τίτλο εργασιών μιας εταιρίας και προσθέτει περισσότερη αξιοπιστία. Οι εταιρίες κάνουν φυσικά ενδελεχείς ελέγχους απλά εμείς τους προσφέρουμε ένα εργαλείο για να μπορούν να το κάνουν ακόμη πιο γρήγορα και αξιόπιστα.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την start up σας!

Για να μάθετε περισσότερα για την start up Photostick Analytics  θα τους βρείτε στο:

e-mail: info@photostickanalytics.com

site: https://www.photostickanalytics.com

Facebook:  https://www.facebook.com/photostickanalytics/

Προηγούμενο άρθροΙσπανία: Θετικά νέα σε σχέση με τον κορονοϊό
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος»
Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου
Η Μαρία-Ιωάννα Μανωλοπούλου, είναι 22 ετών και γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι νηπιαγωγός. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών και εθελοντικά και εμψυχωτικά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενώ επιμορφώνεται συνεχώς στο τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Ανήκε στην συντακτική ομάδα του Πηγή Παιδείας. Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ταξίδια, το θέατρο, η προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής και εκτιμά την συνεχή ποιοτική επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο της. Ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει. Ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των συνεντεύξεων ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από άτομα όπως η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Μάνος Κοντολέων, κ.α ονόματα του εκπαιδευτικού και συγγραφικού χώρου. Για αυτήν «Η γνώση είναι η πιο δημοκρατική πηγή δύναμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here