Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθλητισμού της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλίας Μπουρμάς, παραχώρησε συνέντευξη στο HOUSEof.NEWS σχετικά με όσα προσφέρει η Περιφέρεια του στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και για την εξωστρέφεια μέσω της οποίας προσπαθούν να δώσουν κίνητρα στους ντόπιους επιχειρηματίες.

ΔΗΜ/ΓΡΑΦΟΣ: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χαρακτηρίζεται γεωγραφικά και τουριστικά από μία έντονη ποικιλομορφία. Πώς μπορεί αυτή να βοηθήσει στην προσέλκυση των επισκεπτών;

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΙΑΡΧΗΣ: Βρισκόμαστε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία συμμετέχει για 5η χρονιά στην PHILOXENIA. Έχει να δείξει πολλά. Το βασικό μας χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε πέντε περιφερειακές ενότητες, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και η Ευρυτανία. Πέντε διαφορετικοί κόσμοι, οι οποίοι συνδέουν ένα μοναδικό παζλ, ικανό να ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό τουρίστα. Μπορείς να βρεις οτιδήποτε ζητήσεις.

Υπάρχει η Εύβοια, η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικό καλοκαιρινό προορισμό. Το θρησκευτικό και ιστορικό στοιχείο που επικρατεί στην Βοιωτία σου τραβάει επίσης το ενδιαφέρον. Μονές με πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, ναοί, αρχαία θέατρα, οι Δελφοί. Ανεβαίνοντας, πας Φωκίδα, Φθιώτιδα όπου πάλι το τουριστικό αλλά και το θερμαλιστικό κυρίως στην περιοχή της Φθιώτιδας. το οποίο είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Όσο για την Ευρυτανία, αυτή αποτελεί πόλο έλξης για χειμερινό τουρισμό. Το Βελούχι, ο Παρνασσός, η Αράχωβα είναι από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά και τουριστικά χειμερινά θέρετρα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις έχουμε να δώσουμε πάρα πολλά στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Παράλληλα όλα αυτά συνοδεύονται και από την υπέροχη γαστρονομία μας, σε έναν τομέα στον οποίο έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Η παραγωγή μας είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου με πάρα πολλά προϊόντα να είναι χαρακτηριστικά όχι μόνο στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας. Πλέον κοσμούν ράφια μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού.

ΔΗΜ/ΓΡΑΦΟΣ: Ποια προϊόντα σας είναι αυτά που ξεχωρίζουν;

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Τα Γαλακτοκομικά της Σκύρου και το υπέροχο κατσικάκι της, ο τόνος Αλονήσσου που στην ουσία είναι τόνος Σκύρου γιατί από την Σκύρο αλιεύεται, τα σύκα Κύμης, τα υπέροχα αμυγδαλωτά μας, οι αμπελώνες μας, τα βραβευμένα κρασιά μας. Γαλακτοκομικά και αμπελώνες θα συναντήσεις και σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Το προσούτο της Ευρυτανίας, η πέστροφα.Έχουμε εξαιρετική παραγωγή σε superfoods, σε μέλι και όλα αυτά τα βρίσκει βέβαια κανείς και στην γαστρονομία μας. Έχουν γίνει πλέον και υλικά σε συνταγές.

ΔΗΜ/ΓΡΑΦΟΣ:Ως Περιφέρεια κάνετε εξαγωγές; Υπάρχει εξωστρέφεια;


ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ :Σαφέστατα υπάρχει και μάλιστα, έχουμε συστήσει και μια δομή στην Περιφέρεια μας. Είναι η λεγόμενη Αγνοδιατροφική Σύμπραξη, η οποία “εξυπηρετεί” τη δουλειά των παραγωγών. Είναι σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να μπορέσει να τους παρέχει όλα τα εφόδια είτε σε οικονομικό επίπεδο μέσω κάποιων προγραμμάτων είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο έτσι ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους προς τα έξω. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλά από τα προϊόντα μας να κοσμούν ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ του εξωτερικού σε χώρες όπως το Ισραήλ, Ρουμανία, Γερμανία. Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο και φυσικά δεν σταματάμε καθόλου. Σκέψου ότι μπαίνοντας πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση, οι περισσότεροι από εμάς, ψάξαμε και βρήκαμε τα βήματα μας. Τώρα βέβαια, ύστερα από πέντε χρόνια τα βήματα μας είναι πολύ πιο μεγάλα και πολύ πιο γρήγορα όπως και τα αποτελέσματα.

ΔΗΜ/ΓΡΑΦΟΣ:Δίνει η Περιφέρεια κίνητρα στους ανθρώπους που επιχειρούν;


ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ :Βεβαίως δίνει. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε ότι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, τα προϊόντα μας, πέρα από τις φυσικές ομορφιές, είναι αυτά που έχουμε να επιδείξουμε. Οπότε βασισμένοι, σε αυτά ξεκινήσαμε μια σειρά από ενέργειες και δράσεις.

Οι ενέργειες μπορούν να μεταφραστούν στην εξασφάλιση κάποιων προγραμμάτων. Συμμετέχουμε στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού. Αρχικά παίρναμε μέρος σε όλες ώσπου σταδιακά καταλήξαμε σε εκείνες, που σύμφωνα με τα δικά μας αισθητήρια όργανα είναι αυτές που ταιριάζουν πιο πολύ σε μας και τις περιοχές στις οποίες απευθυνόμαστε. Αντίστοιχα συμμετέχουμε σε δεκάδες εκθέσεις στο εξωτερικό τόσο ως τουρισμός και πολιτισμός όσο και γαστρονομικά. Στις εκθέσεις αυτές, δε, οργανώνουμε και παράλληλες δράσεις, οι οποίες αποτελούν μια ισχυρή κινητήρια δύναμη, πχ διοργανώσαμε με τον ΕΟΤ του Ισραήλ, το Ελληνο-ισραηλινό Επιμελητήριο, την Πρεσβεία του Ισραήλ μια εξαιρετική δράση με τον Άκη τον Πετρετζίκη και μια κυρία που συμμετείχε στο Ισραηλινό Master Chef. Στήσαμε ένα εξαιρετικό event εκεί για 4 μέρες, στη διάρκεια των οποίων ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας φρεσκομαγειρεμένα από τον καλύτερο σεφ της Ελλάδας και του Τελ Αβιβ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες της Στερεάς Ελλάδας να κλείσουν συμφωνίες με επιχειρηματίες του Τελ Αβιβ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Αθλητισμού Στερεάς Ελλάδας για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here