• Ποιο είναι το επίπεδο των Ελληνο-Πορτογαλικών σχέσεων;

Οι σχέσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας είναι εξαιρετικές ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για δύο χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με παρεμφερείς προκλήσεις, προβλήματα και προτεραιότητες.

Ωστόσο, υπάρχει χώρος για περαιτέρω εμβάθυνση τους σε εμπορικό, οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Πρωτόκολλο Οικονομικής Συνεργασίας που υπογράφτηκε, το 2018, μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας και το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη από κοινού συνεργασιών και συνεργειών σε διάφορους τομείς όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά και σε γεωγραφικές ζώνες όπου η κάθε μία έχει προνομιακές σχέσεις.

  • Ποιες είναι οι εμπορικές σχέσεις που συνδέουν τις δυο χώρες;

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, αν και αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι χαμηλές και έχουν περιθώριο ανάπτυξης. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε οτι και οι δύο χώρες εξήλθαν πρόσφατα από μια οικονομική κρίση που, λιγότερο ή περισσότερο, επηρέασε την αγοραστική δύναμη των λαών τους.

Το εμπορικό ισοζύγιο είναι σταθερά θετικό για την Πορτογαλία, με εξαίρεση το 2016. Η Πορτογαλία εξάγει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, μηχανήματα, αυτοκίνητα, πλαστικά, χαρτί, υποδήματα, φελλό και άλλα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.   

  • Ποιος ο σκοπός της συμμετοχής της Πορτογαλίας στην 84η ΔΕΘ ;

Με τη συμμετοχή μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη ΔΕΘ, προσβλέπουμε στην προβολή των προϊόντων made in Portugal. Θέλουμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστή την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Πορτογαλία, ειδικότερα την εξαιρετική ποιότητα, την υψηλή αισθητική, το μοντέρνο σχεδιασμό και την καινοτομία της παραγωγικής δυναμικότητας της Πορτογαλίας.

Όλα αυτά τα στοιχεία συμπυκνώνονται στο σύνθημα Made in Portugal naturally με το οποίο παρουσιάζουμε ποιοτικά προϊόντα οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη χρήση φυσικών πρώτων υλών.

Για το μέλλον, πρόθεση μας είναι να σας εκπλήξουμε με την παρουσίαση πρωτοποριακών εφαρμογών Πορτογαλικών επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών.

  • Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δυο χωρών και αν ναι ποια είναι;

Πολλά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και οι διαφορές, μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Αξίζει όμως να σταθούμε στο στοιχείο της Θάλασσας, ως το χαρακτηριστικό εκείνο που ενώνει δύο μικρά από γεωγραφικής και δημογραφικής άποψης κράτη, αλλά με μεγάλη ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, το ένα στο δυτικότερο και το άλλο στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης.

Η Θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, την παράδοση, την οικονομία και το μέλλον των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, αφού πολλές Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Πορτογαλία είτε ως πελάτες των ναυπηγείων μας, είτε μέσω της σύστασης θυγατρικών τους στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.

  • Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από Πορτογάλους επιχειρηματίες;

Υπάρχουν αναμφίβολα κλάδοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Ήδη, μια μεγάλη Πορτογαλική βιομηχανία, η BA Glass, έχει επενδύσει στην εξαγορά της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ, των παραγωγικών της μονάδων στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στο χώρο της κατασκευής και διαχείρισης εμπορικών κέντρων, η Sonae Sierra, λειτουργεί το Fashion City Outlet στη Λάρισα, έχοντας και άλλα παρεμφερή επενδυτικά σχέδια. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε αναπτύξει σε συνεργασία με την Lamda Development το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, άλλες Πορτογαλικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ηλεκτροκίνησης.

  • Ποιες είναι οι δράσεις που έχει διοργανώσει η Πρεσβεία της Πορτογαλίας προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών;

Για τη σύσφιξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πορτογαλικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων, o aicep Portugal Global, Εμπορικός βραχίονας της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, διοργανώνει κυρίως αποστολές Ελλήνων επιχειρηματιών στην Πορτογαλία και Πορτογαλικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, προσκαλούμε δημοσιογράφους σε Press Trips στην Πορτογαλία προκειμένου να προβάλουμε τη χώρα μας και ως τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Η αλήθεια είναι ότι η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Λισσαβόνα και τους καλοκαιρινούς μήνες της Αθήνας με το Πόρτο έχει συμβάλει στο να αυξηθούν εντυπωσιακά οι τουριστικές ροές και επισκέψεις εκατέρωθεν.

Laurent Armaos

Economic & Commercial Counsellor

Embassy of Portugal

Director, AICEP Delegation in Greece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here